Read in 1 min

"We're creating a future together"

High up in the mountains of northern Sweden, 20-year old Zaher is on a hike with his friends and volunteers from the Swedish Red Cross. Walking long distances is nothing new to Zaher, who fled on his own from war-ridden Afghanistan three years ago.

Detta är bilder från en fjällvandring, oktober 2018, som Röda Korset i Falun arrangerat för ensamkommande ungdomar. Vandringen varade över en helg kring Grövelsjön. Materialet är framtaget för kommunikationskonceptet ”Min framtid räknas”. Nedan finns ett utdrag ur artikeln som publicerades på www.redcross.se På bilden: Zaher tillsammans med sina kompisar. Fjällvandring ger Zaman (i grönt, finns med på övriga bilder i serien) chans att skingra tankarna Han har gått över höga berg och vandrat många mil på sin flykt från Afghanistan till Sverige. Nu handlar det om något helt annat. Om att andas ut, hämta kraft och att skratta och ha kul med sina kompisar. Zaman gick en fjällvandring med Röda Korset. Vandringsrutten i Grövelsjön i Dalarna är noga planerad. Maten är nedpackad och ungdomarna inräknade och indelade i team om tre och tre. Det är viktigt att hålla ihop även på fjället. Flera av ungdomarna har dessutom fått lära sig första hjälpen. Redo för avfärd! Aktiviteten är glädjefylld och tänder en strimma hopp hos ungdomarna såväl som hos volontärerna. Vikten av Röda Korsets verksamheter Varje dag möter unga ensamkommande Röda Korsets volontäreri någon av våra 140 verksamheter runt om i Sverige. Det är viktiga möten. Att få möjlighet att träffa vuxna som lyssnar och hjälper, men också att få skingra sina tankar och göra sociala aktiviteter tillsammans med andra kan i många fall vara livsavgörande. Aktiviteterna har många positiva effekter. - Att få hjälp från Röda Korset betyder mycket. Jag har ingen familj här. Jag har ingenting. Genom Röda Korset har jag fått många nya kompisar, vänner för livet, säger Zaman. Vuxenstödet som ungdomarna får genom Röda Korset verksamheter väger tungt. Många gånger blir den vuxna en livlina. Att få ventilera tankar, ha någon som lyssnar, få vägledning och även praktisk hjälp med språk och läxhjälp är många gånger helt och hållet

Now Zaher lives in Falun, Sweden. He is happy now and likes school but says it can be hard to concentrate while worrying about his future. His mother, father, brother and two sisters remain in Afghanistan and they are always on his mind. Further, he and many of his friends do not know if they will be allowed to stay in Sweden.

Being young and asylum-seeking, while separated from your family, puts many young refugees in a vulnerable situation. Together with The Swedish Red Cross, the H&M Foundation has helped over 6,000 young refugees to integrate into the Swedish society. The Red Cross arranges homework assistance, volleyball training and other activities like this mountain hike.

“Several of the guys have climbed much larger mountains than the mountains outside. We are here for each other.”

Urban Lindholm, Red Cross volunteer

“Several of the guys have climbed much larger mountains than the mountains outside. We are here for each other”, says Urban Lindholm, who is a Red Cross volunteer and the one who has arranged the hike.

Getting the opportunity to meet adults who listen and help, but also to spread their thoughts and do social activities together with others can in many cases be vital. And despite the insecure future, Zaher and his friends will not give up their dreams of a future in Sweden.

“We stick together here on the mountain and every day” he says. “We’re creating our future together.”